ALLIANDER

HET OUDE GEBOUW ALS GRONDSTOFBANK VOOR HET NIEUWE PAND

IN VERBINDING MET ELKAAR


Geen nieuwbouw, maar een grondige renovatie. Dat is wat Alliander wilde met haar uit 1992 daterende hoofdkantoor. Het resultaat is een duurzame make-over vanuit het idee dat je anders met grondstoffen kunt en moet omgaan. Kortom, circulair dus met zo min mogelijk verlies van grondstoffen.


Maar liefst tachtig procent van het gestripte materiaal is hergebruikt. Zo is het nieuwe interieur gemaakt van oud meubilair en is slooppuin gebruikt voor het opvullen van nieuwe muren en bestrating rondom het gebouw. Ook is bestaande isolatie benut ter isolatie van de gevel. Ongeveer de helft van het gestripte materiaal zit in het eigen pand, de andere helft is naar andere projecten gegaan. In een jaar tijd is het 25.000m2 grote gebouw onder meer voorzien van nieuwe vides, trappen, loopbruggen en open kantoren op basis van ‘het nieuwe werken’.


Het vernieuwde pand stimuleert ontmoetingen. Waar het personeel eerst achter schotjes werkte, kiest men nu één van de 700 Arbo-werkplekken of één van de andere 1600 zitmogelijkheden in het pand. Daarbij is de entreehal vrij toegankelijk, waardoor een transparante werkomgeving ontstaat die in verbinding staat met de omgeving.

Meer kenmerken

  • 25.000 m2 vloeroppervlak
  • 6 verdiepingen
  • 2-laagse ondergrondse parkeergarage
  • 700 Arbo-werkplekken
  • 1600 zitmogelijkheden

Bijzonderheden

  • 81% hergebruik
  • 67% CO2 reductie
  • 98% afvalrecycling
  • 80% energiereductie

CIRCULAIRE RENOVATIE: ANDERS OMGAAN MET GRONDSTOFFEN

Nagenoeg energieneutraal

Het nieuwe kantoorpand is ‘all electric’ en nagenoeg energieneutraal. Dit is onder meer bereikt door geen gebruik meer te maken van gas en het atriumdak te voorzien van in het glas geïntegreerde zonnepanelen. Hiermee is hij energieopwekkend, lichtdoorlatend en zonwerend. Voor de verwarming wordt gebruikgemaakt van aardwarmte en -koude. Energie wordt opgeslagen in de kelder en er wordt gestuurd op energiebehoefte en overschot. Het (her)gebruik van grondstoffen is op de kilo nauwkeurig bijgehouden in een materialenpaspoort.