Thijs Haafkes en Ton van der Veldt over het

AFAS Experience Center


"We wilden absoluut geen blokkendoos, maar een vloeiende overgang tussen alle functionaliteiten.

Midden in coronatijd leverde Dura Vermeer het nieuwe AFAS Experience Center op. Een uniek pand met een geheel eigen karakter waarbij vooral de intensieve samenwerking met AFAS tot een optimaal resultaat leidde. Opdrachtgever Ton van der Veldt (oprichter van AFAS) en projectleider Thijs Haafkes (directeur bij Dura Vermeer Bouw Hengelo) blikken terug.

Ton van der Veldt:

"Op dit mooie grote stuk grond wilden we een grote diversiteit aan functies laten samenkomen: een theater, een groot restaurant, een atrium en natuurlijk een kantoor voor onze mensen. Dat is perfect gelukt."

Wie vanaf de A28 Leusden binnenrijdt, kan niet om de blinkende koepel heen die op de uiterste punt van het AFAS-terrein is gepositioneerd. Ton van der Veldt is trots op dit bijzondere ontwerp uit de eigen koker van het Leusdense familiebedrijf. Zijn broer Steef van der Veldt is de architect. Ton: “Ik heb hem vooral heel veel functionaliteitseisen meegegeven. Op dit mooie grote stuk grond wilden we een grote diversiteit aan functies laten samenkomen: een theater, een groot restaurant, een atrium en natuurlijk een kantoor voor onze mensen. Dat is perfect gelukt.”

Visie vereist state of the art

De visie achter het AFAS Experience Center draait om de beleving van de klant, medewerker en iedere bezoeker. Bij AFAS staat software (uiteraard) voorop. Het pand moet dan ook toekomstproof zijn voor de verder digitaliserende en verduurzamende samenleving waarbij ook de manier van werken, leren en verblijven continu zal veranderen. De combinatie van IT-innovatie, entertainment, educatie en werkplezier staan daarom centraal in het totale ontwerp. Ton vervolgt: “We wilden absoluut geen blokkendoos neerzetten maar een vloeiende overgang tussen alle functionaliteiten. Natuurlijk met een minimale houdbaarheidsdatum van minstens dertig jaar. Dan kun je dus geen traditioneel gebouw ontwerpen qua techniek en infra. Wij stelden echt andere eisen. State-of-the-art: voor minder gingen we niet.”

Thijs Haafkes was vanuit Dura Vermeer verantwoordelijk voor het totale project: “We zagen meteen: dit is echt een interessante klus. Uniek. Tijdens een van de eerste gesprekken voelden we al een stevige basis voor een goede samenwerking. AFAS was een zeer betrokken opdrachtgever. We kregen de kans om onze kennis volledig te benutten en echt meerwaarde te leveren.”

Afgestemd bouwproces met tuin

Vanuit de diverse functies die het pand herbergt, ontstonden ook compleet unieke eigenschappen per bouwdeel. Dat geldt zowel voor het gebruik, als de constructie en de technische oplossingen. Thijs: “We hebben ook het hele buitenterrein aangelegd inclusief rotonde en verschillende wegwerkzaamheden voor de gemeente. Al die kennis hebben we in eigen huis en konden we van A tot Z inzetten.”

Ton vult hem aan: “Wat we bijvoorbeeld belangrijk vonden, was dat de tuin tegelijkertijd zou worden opgeleverd. Vaak is dat het ondergeschoven kindje. Hier niet: alles was perfect getimed.” Thijs: “Een tuin klinkt simpel maar alle transport, logistiek, bereikbaarheid: het moet afgestemd blijven. Je bouwt een tuin met een enorme heuvel inclusief een infinity pool bovenop een kelder. Die moet waterdicht blijven en de heuvel mag niet verzakken. Hoe garandeer je 100% kwaliteit? Dat vereist een goed organisatieproces en maximale voorspelbaarheid. Alleen dan kun je zo’n tuin samen met de bouw opleveren.”

Maximaal flexibel bouwen

Een hoge lat qua techniek, afwerking en kwaliteit, met een uitdagende overall planning in coronatijd: dat vergt een uiterst slimme aanpak. Thijs: “De klus moest starten, maar dan ben je nog niet klaar met alle ontwerpen. Dat hebben we parallel kunnen laten lopen én voorspelbaar gemaakt door maximaal in te zetten op digitalisering en BIM360. Vragen aan AFAS konden we live aan tafel beantwoorden met ingenieurs op afstand. Die kregen direct antwoord met een koppeling naar hun model, en konden meteen weer verder. Dit heeft geholpen om de juiste richting aan te houden mét optimale flexibiliteit in het besluitvormingstraject voor de klant.”

Slimme oplossingen leveren extra budget voor duurzaamheid

Ton beaamt dat: “Kwamen we onderweg zaken tegen, dan werd er meteen geschakeld, knopen doorgehakt, nieuwe tekeningen gemaakt en ingepast in de planning. We hebben Dura Vermeer echt uitgedaagd. Dat ondersteunde ook onze besluitvorming. Zo heeft Dura Vermeer de parkeergarage anders ingericht: de praktische indeling en het nieuwe ontwerp scheelden ook in de kosten.”

Thijs: “Dat vrijgekomen budget gaf weer ruimte voor nieuwe ideeën. Door te optimaliseren in de constructie konden we meer investeren in duurzaamheid. Sowieso ben ik daar enorm trots op: vanaf het begin stond duurzaamheid voorop. Daar hebben we op allerlei manieren over meegedacht. Dat resulteerde onder meer in maximale isolatie, mos sedum daken, warmte-koudeopslag, gerecycled beton, hergebruikt materiaal voor de lamellen in de plafonds en een optimaal aantal zonnepanelen met geïntegreerde eigen opwekking in het ontwerp. Die panelen zijn rechtstreeks op de dakbedekking geplakt: een uniek systeem voor ronde daken.”

Familiebedrijf met een hart

Ondanks alle hoogstandjes in de techniek staat voor Ton en Thijs de unieke samenwerking voorop. Thijs: “De verbinding met de klant, wie is dat, hoe werkt dat bedrijf? Dat wil iedere collega begrijpen om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Het voelt echt speciaal als je zo intensief kunt samenwerken en elkaar begrijpt. AFAS een uniek bedrijf, Dura een uniek bedrijf en samen hebben we een unieke klik. Daar ben ik het meest trots op.”

Ton besluit: “Als je een familiebedrijf bent, dan is het prettig om zaken te doen met een familiebedrijf waar nog een hart in zit, waar mensen zich betrokken voelen. Tijdens het bouwproject kwam ook Job Dura regelmatig bij ons langs om te informeren hoe het ging, hoe zijn mensen het deden, of wij tevreden genoeg waren maar ook om zaken samen op te lossen. Dat kenmerkt wel een familiebedrijf. We hebben absoluut de goede keuze gemaakt.”

Thijs Haafkes:

"Door te optimaliseren in de constructie konden we meer investeren in duurzaamheid. Sowieso ben ik daar enorm trots op: vanaf het begin stond duurzaamheid voorop. Daar hebben we op allerlei manieren over meegedacht."
Uniek 'spider' ontwerp met Generative Design

Dé eyecatcher van het AFAS Experience Center is de glazen koepel. Voor het ontwerp van de ‘spider’ die de glasplaten van de vliesgevel van het AFAS Experience Center draagt, hebben we Generative Design toegepast. De software kreeg verschillende restricties, zoals het aantal verbindingspunten, het gewicht van de glasplaten, de grootte van de openingen in de glasplaten en de afstand tot aan de stalen draagkolommen. Daar kwamen bijna 150 verschillende ontwerpoplossingen uit, waarvan er een met 3D-print/productietechnieken is gerealiseerd. Een volstrekt unieke toepassing.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

BENIEUWD NAAR HET EINDRESULTAAT?