Duurzaam tot in iedere (voedings)vezel: het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever
Patrick Kip is adjunct-directeur bij Dura Vermeer Bouw Hengelo. In zijn toenmalige rol als projectleider was hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen en bouwen van het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever in Wageningen. Samen met zijn team en verschillende partners heeft hij het mogelijk gemaakt dat alle verschillende functies en klantwensen in het gebouw zijn toegepast. Wat maakt dit gebouw zo uniek?
De Science sector is booming. Mede door het prettige vestigingsklimaat in Nederland groeit de behoefte aan hoogwaardige gebouwen voor grensverleggend onderzoek, internationaal overleg en intensieve samenwerking. Grote vernieuwers op het gebied van levensmiddelen en farmaceutische producten hebben behoeftes aan faciliteiten die met hun ambities meegroeien. Zoals Unilever. In opdracht en hechte samenwerking met het levensmiddelenconcern ontwikkelde Dura Vermeer het nieuwe Global Foods Innovation Centre. Ook wel: Hive. Een gebouw met torenhoge duurzaamheidsambities. Een prachtige klus om te mogen realiseren. Maar ook een uitdaging, want: hoe combineer je uiteenlopende processen en technieken in één gebouw?
De grootste uitdaging van het ontwikkelen van dit gebouw is het combineren van alle verschillende functies in een ontwerp. Dat vergt zowel een technische als een innovatieve aanpak. De drie ambities van Unilever voor het bouwen van dit pand waren snelheid, flexibiliteit en duurzaamheid. Zowel de snelheid van de tenderfase als het ontwerp en de uitvoeringsfase vormden een uitdaging. Het lukte ons tenderteam binnen 4 weken het eerste ontwerp uit te werken. Door de afbouwfase samen met Unilever integraal in te passen in onze planning, konden wij de totale bouwtijd inclusief het in bedrijfstellen van het gebouw beperken tot 2 jaar.

Patrick Kip, adjunct-directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo
Co-creatie voor voedsel van de toekomst
De locatie van Hive is uniek: het maakt onderdeel uit van het brede ecosysteem van de Wageningen campus. Daar bevinden zich allerlei voedingswetenschappers, bedrijven en onderzoeksinstituten. Dit ecosysteem is belangrijk voor Unilever. Het concern heeft namelijk extreem hoge ambities waar het gaat om impactvol en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo wil het Global Foods Innovation Centre bijdragen aan het transformeren van het wereldwijde voedselsysteem. Unilever wil dat iedereen overal toegang heeft tot duurzaam en gezond voedsel. Die ambities worden vormgegeven in Hive. Het gebouw geeft onderdak aan voedingsinnovaties die ontspruiten aan de hoofden van zo’n 500 co-creators. Werknemers van Unilever en diverse samenwerkingspartners krijgen hier letterlijk de ruimte om vandaag te werken aan de voedselvraagstukken van morgen. Hier wordt geëxperimenteerd met nieuwe bereidingswijzen, voedingswaarden, houdbaarheidseisen en duurzaamheidsvraagstukken.
“Samen met Unilever hebben we de keuze gemaakt om te gaan voor het maximale niveau van het duurzaamheidscertificaat. Hiermee borgen we duurzaamheid door de hele keten.”
Een bouwproject met meerdere facetten
Unilevers’ Innovation Centre herbergt verschillende functies - denk aan kantoren, laboratoria, keukens, een restaurant en een pilotplant. Ze kennen allemaal eigen gebruikers en vergen dus ook specifieke technische oplossingen. En wat denk je van al die voedingsinnovaties die ieder een eigen productieproces en -omgeving vereisen? Het ontwikkelen van een nieuw soort mayonaise vergt een compleet andere omgeving dan het produceren van een instant soep. Het komt hier allemaal samen. Daar ben ik echt trots op.
Snel schakelen en met BIM onderhoud makkelijk maken
Om alle installatietechniek vooraf 100% in beeld te hebben en integraal te kunnen verwerken in het ontwerp, is het volledige gebouw uitgewerkt in BIM. Hetzelfde BIM-model gebruiken we nu voor het onderhoud van het gebouw en de aanpassingen die nog plaatsvinden. Dat maakt het werk inzichtelijk en transparant. De klant weet altijd wat en wanneer er iets gebeurt, en waarom. Die intensieve samenwerking is belangrijk. Dat bleek ook tijdens de ontwerp- en bouwfase, waarbij wijzigingen en verstoringen van het proces altijd op de loer liggen. Door de lijntjes kort te houden was het mogelijk om snel te schakelen en adequaat beslissingen te nemen.
Een duurzaam bedrijfspand
Duurzaamheid is een van de belangrijkste uitgangspunten waarmee we dit project zijn gestart. Maar liefst 95% van het interieur bestaat daarom uit hergebruikte onderdelen, waaronder meubilair en keukenapparatuur uit voormalige Unilever R&D-locaties. Op het dak liggen 1.550 zonnepanelen en het glazen dak heeft aanvullend geïntegreerde zonnecellen die energie opwekken én beschermen tegen zonnewarmte. Ook hebben we gekozen voor een compacte bouwvorm wat energieverliezen beperkt. Samen met Unilever hebben we de keuze gemaakt om te gaan voor het maximale niveau van het duurzaamheidscertificaat: BREEAM Outstanding. Hiermee borgen we duurzaamheid door de hele keten. We kunnen van alle bouwmaterialen nauwkeurig traceren waar iedere grondstof vandaan komt.
De toekomst van life science panden
Klanten in de (life) science-sector zullen steeds vaker soortgelijke eisen en wensen hebben. We zien dat hun faciliteiten extreem flexibel moeten zijn voor de toekomst, en hoge eisen stellen aan installaties, veiligheid en hygiëne. Om dit soort projecten goed uit te voeren, luisteren wij allereerst sterk naar de wensen van onze klanten. Ook investeren wij veel in digitalisering. Alleen dan kun je klanten ook in de toekomst de beste gebouwen garanderen. Voor ons geldt altijd: eerst de mens, dan de techniek. Het is mooi dat je door processen te digitaliseren, sneller, beter en efficiënter kunt werken. Dat leidt tot betere resultaten en tevreden klanten. Uiteindelijk wil je een meerwaarde leveren aan een wereld waarin co-creatie en samenwerking de norm gaan worden, om samen nog betere resultaten te bereiken. Met Unilever hebben we naar mijn idee op dit gebied weer een prachtige volgende stap gezet.