LELY
INNOVATIE, VERBINDING EN DUURZAAMHEID OP DE LELY CAMPUS
DUURZAME VERDUBBELING IN TWEE FASES
De innovaties van internationaal familiebedrijf Lely maken de bedrijfsvoering van veehouders duurzamer, winstgevender en aangenamer. Alle werkzaamheden in en om de koeienstal vormen Lely’s werkterrein, van melken tot reinigen. Sinds de ontwikkeling van zijn eerste octrooien bijna tachtig jaar geleden, is Lely uitgegroeid tot wereldmarktleider op het gebied van robotisering van de melkveehouderij. Voor de centralisatie van Lely’s huisvesting realiseerde Dura Vermeer een groene innovatiecampus. Duurzaamheid als strategische keuze, innovatie als motor van vooruitgang en verbinding van mens en natuur vinden elkaar in het complex, dat in twee fases werd voltooid en de hoogst mogelijke duurzaamheidscertificering kreeg.
EERSTE FASE: LELY CAMPUS
De Lely Campus is in 2014 neergezet in Maassluis, de plaats waar de broers Cornelis en Arij van der Lely in 1948 hun baanbrekende bedrijf begonnen. De campus ligt langs de A20 en heeft een omvang van 7,5 hectare. Hij bestaat uit een bedrijfshal van 22.500 m2 en een kantoor van 10.500 m2. Het ontwerp kent een groot aantal duurzame elementen, zoals een binnentuin, een dakpark, een hemelwaterafvoersysteem met helofyten en energiezuinige liften. Het integrale energieconcept bespaart tot wel 60% aan CO2-emissies ten opzichte van de EPC-norm. Het dak van de bedrijfshal doet dienst als parkeerplaats, wat ruim 20.000 m2 bespaart.
TWEEDE FASE: VERDUBBELDE FACILITEITEN
Vanwege de aanhoudende groei van de bedrijfsactiviteiten heeft Dura Vermeer Bouw Zuid West het oppervlak van Lely in Maassluis verdubbeld. De uitbreiding is een belangrijke ontwikkeling op de duurzame Lely Campus en omvat drie vleugels met ca. 10.600 m2 aan kantoorruimte, een productiehal van ca. 24.000 m2 en 535 parkeerplaatsen. Ook hier is het streven om de hoogst mogelijke duurzaamheidscertificering te krijgen. De energieprestatiecoëfficiënt moet uitkomen op minder dan 0, mede dankzij de aanleg van ca. 6.000 m2 aan zonnepanelen. Ook wordt 80% van de recyclebare materialen van de bouwplaats hergebruikt.



“Het streven naar een BREEAM Outstanding-certificering geeft aan dat duurzaamheid met alle activiteiten van Lely is verweven.”
- André van Troost, CEO bij Lely
Volledig prefab
Bijzonder innovatief is dat het gebouw volledig is geprefabriceerd. Beton- en staalelementen zijn geproduceerd in een geconditioneerde productieomgeving en ‘just-in-time’ geassembleerd op de bouwplaats. Dit had veel voordelen, zoals een hoge bouwsnelheid, minder CO2-uitstoot en een hogere kwaliteit van de bouwonderdelen, omdat ze in een geconditioneerde omgeving in de fabriek waren geproduceerd.
Langdurige partners
Voor de realisatie van de tweede fase heeft Lely meerdere langdurige partners uit de eigen regio. Voor het ontwerp is ConverseArchitects in de arm genomen en als aannemer is Dura Vermeer geselecteerd. Beide waren ook bij de eerste fase betrokken.
Kenmerken
- Bedrijfshal van 22.500 m2 naar ruim 46.000 m2
- Kantoorruimte van 10.500 m2 naar ruim 21.000 m2
- 60% CO2-reductie ten opzichte van de EPC
- 6.000 m2 zonnepanelen
- BREEAM Outstanding-certificatie

“Er wordt rekening gehouden met de gezondheid van het personeel, het milieu en de keuze van materialen. Zo komt er een fitnessruimte en wordt er een optimaal werkklimaat gecreëerd. Zonnepanelen en een WKO-installatie wekken energie op, water en afval worden gerecycled en CO2 gereduceerd.”
- André van Troost, CEO bij Lely