EUROPEAN MEDICINES AGENCY

VAN TIMMERMAN NAAR DESIGN & BUILD PROJECTEN

PROJECTLEIDER: AAD VAN OS

AAD VAN OS:


"Ook in het nieuws gehoord dat het European Medicines Agency Nederland kiest als vestigingsplaats? Wij ontwikkelen het gebouw op de Zuidas in Amsterdam. Het is een van de grootste bouwuitdagingen van dit moment en ik ben hiervan de projectleider. Had ik dat verwacht toen ik 27 jaar geleden bij Dura Vermeer begon als timmerman? Zeker niet. Maar als je ambitieus bent en goed in je vak krijg je bij ons de ruimte. Want Dura Vermeer denkt niet in hokjes. Niet het proces is heilig maar de oplevering. En dat levert mooie oplossingen op."

Ben jij de projectleider die wij zoeken?

Bekijk onze vacatures op:

Wat werken aan een van de grootste bouwuitdagingen van Nederland mij leert als projectleider

Het lijkt een onmogelijke opgave: de nieuwbouw van het European Medicines Agency (EMA) in Amsterdam. Binnen 18 maanden moet het 80 meter hoge gebouw verrijzen op de Zuidas in Amsterdam, die Dura Vermeer samen met Heijmans realiseert. De planning is strak en de procesbeheersing streng. Dura Vermeer durft het aan, met mij aan het roer. Hoe tof is dat?

Dit is mijn meest uitdagende opdracht dusver. In februari werd bekend dat EMA vanwege de aanstaande Brexit naar Amsterdam verhuist. In maart tekende Dura Vermeer het contract. Op 1 mei ging de eerste paal de grond in en op 1 november 2019 is de aanvaarding. In totaal bouwen we 40.000 m2 aan kantooroppervlakte inclusief conferentiecentrum. Het is precies deze uitdaging die mij triggerde. Want het gaat toch niet gebeuren dat we deze klus niet kunnen klaren in Nederland? De kennis die ik op dit project opdoe, zie ik als verbetering die we mee kunnen nemen naar een volgend project.

Je kan het niet alleen

Het geldt voor iedere opdracht, maar voor deze misschien net een beetje meer: we zitten samen met Heijmans in een bouwcombinatie. Dura Vermeer is contractpartner voor de opdrachtgever, samenwerken is de succesfactor. Als projectleider ben je eindverantwoordelijk voor het aansturen van het projectteam, veiligheid, kwaliteit, geld, tijd op het bouwproject. Ik ga altijd voor de optimale teamprestatie en zoek altijd de verbinding binnen het team en met de klant. Tevens neem ik deel aan diverse overleggen met het projectteam en de opdrachtgever, stuur ik (onder-)aannemers aan en zorg dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Natuurlijk doe ik dat niet alleen, het is en blijft een teamprestatie. Het projectteam is heel groot. Zo zijn ontwerp, procesbeheersing, realisatie en onderhoud ondergebracht in vier stromen en lopen de diverse fases, zoals Ontwerp en Uitvoering naast elkaar. Zo ben je nog in gesprek over het ontwerp, terwijl je buiten al bezig bent met de realisatie. Dat betekent dat je goed moet kunnen organiseren en schakelen op hoofdlijnen. De essentie van mijn taak is ervoor te zorgen dat anderen hun werk goed kunnen doen.

Je moet optimaliseren

Daarvoor heb je de juiste mensen om je heen nodig en als projectleider zoek ik die bij elkaar. Het leuke van dit project is dat je vanwege de strakke planning zoekt naar optimalisaties die het proces kunnen versnellen, bijvoorbeeld in ontwerpkeuzes en bouwmethodieken, zodat je de strakke planning kan halen. In de 27 jaar dat ik nu bij Dura Vermeer werk, heb ik de markt professioneler zien worden. Door automatisering en prefabricage worden bouwtijden korter en is er vooraf veel meer overleg met partners over hoe je een project aanvliegt. Er is een efficiëntieslag gaande en dat is leuk omdat je daaraan veel kunt bijdragen in jouw rol als projectleider.

Goede procesbeheersing is essentieel

Uiteraard word ik niet opeens in het diepe gegooid. Ik heb bij Dura Vermeer al veel verschillende projecten kunnen draaien. Van UAV-GC, aanbestedingswerk, bouwteam tot projecten vanuit eigen ontwikkeling. Die diversiteit is leuk. Het EMA-project is heel procesgestuurd en vraagt een flinke portie procesbeheersing om steeds op tijd de benodigde bewijslast te leveren aan de opdrachtgever. Het vergt een andere en grotere projectorganisatie, want je begeleidt veel meer specialisten die dit specialisme beheersen. Dit proces is heel leerzaam en de goede dingen nemen we mee naar andere projecten. Net zoals ik de goede dingen van andere projecten hier inbreng om nog slagvaardiger en efficiënter te werken.

Records verbreken doe je samen

Kijk ik naar wat we nu al hebben gerealiseerd, dan ben ik trots: de aanvaarding op 1 november 2019 gaat ons lukken! Het zou heel mooi zijn als de realisatie van EMA tot in jaren wordt herinnerd als een geweldig en uniek project dat we hier samen hebben klaargespeeld.


Lees ook de blog van mijn collega:


This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

AMBITIES ZONDER GRENZEN


Het European Medicines Agency (EMA) beoordeelt de geneesmiddelen voor mens en dier, en bewaakt de kwaliteit daarvan binnen de Europese Unie. In 2019 vestigt het EMA zich in Amsterdam.


Het gebouw zal huisvesting bieden aan 900 medewerkers, afkomstig uit zo'n 30 landen.

Ook zulke projecten leiden?

KENMERKEN

  • 38.000 m2
  • 80 meter hoog en 19 verdiepingen
  • 900 werkplekken
  • duurzame materialen met hoge standaard
  • maximale flexibiliteit van indeling en meubilair
  • sky- en koffielounge en daktuin
  • geïntegreerd landschappelijk lint
  • BREEAM Excellent
  • Voldoet aan BENG-eisen