KPN

DURVEN INGRIJPEN OM UNIEKE PROJECTEN TE REALISEREN

PROJECTLEIDER: NORBERT LANSBERGEN

NORBERT LANSBERGEN:


"In 2016 besluit KPN om de hoofdkantoorfuncties van een bedrijventerrein in Den Haag naar de ‘Toren op Zuid’ in Rotterdam te verplaatsen. Met een hoogte van 96,5 meter en 23 verdiepingen behoort de KPN Toren tot de eerste hoogbouw op de Wilhelminapier. En ik, Norbert Lansbergen, heb dit bijzondere project mogen leiden."

Ben jij de projectleider die wij zoeken?

Bekijk onze vacatures op:

Lees de blog van Norbert:

KPN Toren: waar nieuwbouw en renovatie samenkomen

In 2008 kwam ik bij Dura Vermeer binnen als werkvoorbereider. Al snel kreeg ik verschillende doorgroeimogelijkheden en zette uiteindelijk de stap naar de functie van projectleider. Dat is een goede match gebleken. Zo was ik verantwoordelijk voor de werkzaamheden rondom de KPN Toren. Een mooi en bijzonder project dat bestaat uit nieuwbouw én renovatie.

Complexe operatie

Gelukkig hou ik wel van een uitdaging. Het KPN-project kende namelijk een zeer korte voorbereidingstijd van 2,5 maand. Ik kon dus direct aan de bak en mijn kennis en ervaring inzetten. De bouw hebben we in twee fases ingedeeld: de nieuwbouw bestond uit een terminal van 5000m2 en de renovatie van de toren betrof 22 verdiepingen. Daarnaast hadden we te maken met ruim 800 werknemers, waaronder een groot callcenter, waar we tijdens de werkzaamheden rekening mee moesten houden.

Tijdens de eerste fase is een deel van de toren gerenoveerd. Toen dat klaar was moest KPN verhuizen naar het “nieuwe deel”, zodat we het andere gedeelte van de toren konden aanpakken. Een complexe operatie dus!

Communicatie is key

De opdrachtgever wil je uiteraard goed voorbereiden op eventueel overlast. We kozen ervoor om wekelijks een overleg in te plannen met de gebruikers en de BHV-afdeling. Zo konden we afstemmen welke werkzaamheden we die week deden en welke vorm van overlast dit met zich meebracht voor KPN. Aan de hand van de codes ‘groen, oranje en rood’ op een scherm bij de entree wisten de medewerkers welke werkzaamheden op de planning stonden. Op die manier konden we verwachtingen managen.

Daar kun je op bouwen

Normaal gesproken heb je als projectleider bij Dura Vermeer meerdere werken onder je hoede. Omdat bij dit project twee verschillende bouwstromen door elkaar liepen, was ik fulltime betrokken. Het uitvoeringsteam bestond uit 4 uitvoerders en 8 werkvoorbereiders. Dat was voor mij een nieuwe ervaring. Bij z’n groot project stuur je echt op de hoofdlijnen. Je zorgt dat de juiste mensen op de juiste plek hun werk kunnen doen. Dat vergt een team waar je op kan bouwen. En die hadden we! De renovatie is binnen de planning opgeleverd. De toren is van een traditioneel kantoorpand omgetoverd tot een flexibele werkplek van nu.

De weg naar succes

Een van de succesfactoren is het toepassen van het LEAN-principe. Met alle betrokken partijen zette we een LEAN-planning op gebaseerd op een van de verdiepingen. Vervolgens herhaalden we dit en konden in een korte tijd alle verdiepingen renoveren. Dit heeft ons enorm geholpen om alles tijdig gereed te krijgen.

Projectleider bij Dura Vermeer

Binnen Dura Vermeer werk je met zelfsturende teams. Dat betekent dat wij als projectleiders zeggenschap krijgen bij bijvoorbeeld het samenstellen van teams en met welke onderaannemers we het liefst willen werken. Zodra een project is binnengehaald vindt de overdracht plaats en krijgen we een budget. Los van het feit dat je probeert om het project binnen de planning en het budget te realiseren, is het erg belangrijk om de juiste mensen en partners te betrekken.

Heel veel afwisseling

Het leukste aan mijn werk is dat je aan verschillende projecten van een bepaalde duur werkt. Nieuwe opdrachtgevers, uitdagingen en teams, kortom; steeds een nieuwe start. Het beroep is heel dynamisch en wordt nooit saai. Zeker binnen de branche Onderhoud en Renovatie loopt een project vaak anders. Tijdens de sloop kom je dingen tegen die niet te voorzien zijn. Iedere dag schakel je met de opdrachtgever. Het managen van verrassingen en afwijkingen en onder tijdsdruk een project sturen, maakt dit werk spannend.

Waardering vanuit de top van het bedrijf

Het is mooi om te zien dat er bedrijfsbreed veel waardering klinkt voor dit project. Niet alleen naar mij als projectleider, maar naar het hele team. Het is toch wel bijzonder dat zelfs de top uitspreekt dat ze trots zijn op wat wij hebben neergezet.


Lees ook de blog van mijn collega:

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

DWARSDOORSNEDE VAN DE SAMENLEVING


Modern en future proof, dát moest het nieuwe hoofdkantoor van KPN uitstralen. De markante toren onder aan de Erasmusbrug benadrukt dat KPN en haar medewerkers middenin de samenleving staan. Het gebouw is compleet geschikt voor de toekomst. Het ontwerp van de uitbreiding is zo flexibel dat KPN kan inspelen op veranderende wensen en eisen in de toekomst. Voor de gevel van de plint is speciaal triple glas gebruikt dat zorgt voor een energiezuinig gebouw.

KENMERKEN

  • Naar ontwerp van Renzo Piano en V8 Architects
  • Vernieuwde lichtkrant aan de gevel van het gebouw
  • 18.500 m2, waarvan 2.800 m2 nieuwbouw glazen terminal
  • 22 verdiepingen
  • Auditorium
  • Nieuw bedrijfsrestaurant

Ook zulke projecten leiden?