PONTSTEIGER

MET COÖRDINATIE EN MENSENKENNIS ALLE NEUZEN DEZELFDE KANT OP KRIJGEN

PROJECTLEIDER: RICHARD VAN DIJK

RICHARD VAN DIJK:


"Pontsteiger is spectaculair en uniek. Prominent gelegen aan het IJ dient het gebouw als moderne stadspoort van Amsterdam. Het 90 meter hoge pand huist in totaal 366 woningen, 1.500 m2 commerciële ruimte, 323 parkeerplaatsen en 28 ligplaatsen voor boten. Daarbij zit het vol technische uitdagingen: het is groot, hoog en kent grote overspanningen. Bovendien diende als extra uitdaging de bouwaanvraag in 4 maanden klaar te zijn. Gelukkig houd ik wel van een uitdaging. In mijn veertien jaar bij Dura Vermeer heb ik al veel mooie projecten mogen begeleiden. Ik ben ontzettend trots op hoe we dankzij de intensieve samenwerking tussen hoofdaannemercombinatie, constructeur en de architect wederom zo’n iconisch gebouw realiseren."

Ben jij de projectleider die wij zoeken?

Bekijk onze vacatures op:

Lees de blog van Richard:

De kick van bouwen aan de meest complexe werken

Een jaar geleden nam ik, Richard van Dijk - projectleider bij Dura Vermeer, een van de meest besproken en spraakmakende projecten in Amsterdam over van een collega projectleider. Natuurlijk heb ik het over Pontsteiger, een groot en complex binnenstedelijk project in de Houthavens. Alle ogen van de stad staan gericht op dit nieuwbouw-icoon. Een grote verantwoordelijkheid én mooie uitdaging dus, die ik met beide handen heb gegrepen.

Alle neuzen dezelfde kant op

Op het moment dat ik als projectleider instapte, was het huurgedeelte van Pontsteiger opgeleverd en moest het complete koopgedeelte nog worden gerealiseerd. Ook wel ‘de brug’ van het gebouw genoemd. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het coördineren van het team en de betrokken partijen. Stiekem is dat nog best een taaie klus. Het is de kunst om duidelijk te zijn en toch alles in goede harmonie te houden. Op die manier krijg je alle neuzen dezelfde kant op.

Mensenkennis is dus van groot belang. Je moet weten wie je tegenover je hebt. Het is mooi om samen met je team uit te denken hoe je het werk aanpakt. Hoe organiseer je de opdracht zo, zodat iedereen het werk kan maken voor de prijs waarvoor hij is aangenomen? Wanneer we dat doel behalen, is mijn missie geslaagd.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Op een project als Pontsteiger werken we met enorme onderdelen die over het water worden aangevoerd. Wanneer er dan een spant arriveert, sta je toch met lichte spanning te kijken hoe twee torenkranen dit onderdeel omhoog hijsen. Alles moet tot op de millimeter nauwkeurig passen en ‘just in time’ op locatie zijn. Planning en voorbereiding is dus alles!

Een van de grote succesfactoren is dat het gebouw is uitgewerkt in een BIM 3D-Model. Op deze manier heb je in de ontwerpfase al een goede kijk in het gebouw. Elk onderdeel dat virtueel wordt ingeladen kun je van te voren checken. Past het of niet? Faalkosten worden hiermee voor een groot deel voorkomen. De open BIM-manier van werken heeft zijn vruchten afgeworpen. Zo hebben we de Internationale Building Smart Award binnen de categorie ‘Construction’ in de wacht gesleept. De ambitie om virtueel bouwen naar een volgend level te trekken, is met Pontsteiger meer dan geslaagd.

En toen sloeg de crisis in

In 2010 begon de ontwikkeling van dit project al. Maar er was ook crisis. Ondanks dat hebben we toch doorgezet en de bouwcombinatie Dura Vermeer en De Nijs heeft het werk binnen weten te halen. Het is een flinke uitdaging om in zo’n moeilijke tijd zo’n groot project neer te zetten met verschillende partners. Maar het is gelukt. Deze maand zijn de laatste koopwoningen opgeleverd.

Je ziet ‘m staan!

En ik ben trots. Pontsteiger is echt een icoon in Amsterdam. Het is een ontzettend groot en omvangrijk project in het havengebied dat helemaal opnieuw ontwikkeld is. Het is van alle kanten te zien. Of je nu op de A10 rijdt en richting het Havengebied kijkt of vanuit de stad tussen de gebouwen door. Je ziet ‘m staan!


Lees ook de blog van mijn collega:

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

UNIEKE, MODERNE STADSPOORT


In 2014 start de ontwikkeling van het wooncomplex Pontsteiger. Inmiddels is het unicum in de Amsterdam Houthavens bijna af en nemen bewoners hun intrek. Naast het bieden van woonruimte vervult het gebouw een poortfunctie tussen het centrum van de stad en het NDSM-terrein. Een bijzonder welkomstgebaar in de richting van Amsterdam-Noord.

Ook zulke projecten leiden?

KENMERKEN

  • Ruimtelijke uitstraling door extra hoge plafonds en het spectaculaire uitzicht
  • 1.012.864 meter draad en kabel verwerkt
  • 48939 m3 beton verwerkt
  • Naar ontwerp van Architectenbureau Arons & Gelauff
  • 66 luxe koopwoningen in de bovenste acht verdiepingen
  • 252 luxe vrijesectorhuurwoningen