AMBITIES ZONDER GRENZEN
Begin 2018 werd bekend dat het European Medicines Agency (EMA) als gevolg van de Brexit een nieuw onderkomen zocht. Het agentschap beoordeelt en bewaakt binnen de Europese Unie de kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Een belangrijke taak die vraagt om een werkomgeving waarin in alle rust kan worden samengewerkt en waar het ook mogelijk is om te overleggen op topniveau.
Bekijk de hele film:
MAXIMALE FLEXIBILITEIT
Conform belofte verrees aan de Zuidas in Amsterdam binnen achttien maanden een 81 meter hoog gebouw voor het EMA. Het biedt 1300 werkplekken voor 900 medewerkers uit zo’n dertig landen. Dura Vermeer en partners werkten in shifts de klok rond om het project op tijd op te leveren.
Duurzame materialen van hoge kwaliteit en een maximale flexibiliteit van meubilair en indeling zorgen voor een optimale werkomgeving. Jaarlijks ontvangt het EMA ongeveer 36.000 bezoekers en vinden er 500 à 600 internationale vergaderingen plaats.
Zo ontstond een iconisch pand en een werkplek waar zowel medewerkers als bezoekers graag naar afreizen.
Meer kenmerken
- 40.000 m2
- 19 verdiepingen
- Groene wand met 52.000 planten
- Sky- en koffielounge en daktuin
- Geïntegreerd landschappelijk lint
- BREEAM Excellent-certificatie
- Voldoet aan BENG-eisen
- Design, build & maintain
Fotorechten: Corné Bastiaansen
Fokke van Dijk, architect Rijksvastgoedbedrijf
"We hebben als Rijksvastgoedbedrijf twee jaar geleden een gedurfde belofte gedaan aan de EU om binnen twee jaar een groot gebouw neer te zetten voor het EMA." Hoe dat is gelukt en welke keuzes hij heeft gemaakt in het ontwerp, vertelt Rijksvastgoedbedrijf-architect Fokke van Dijk, in dit interview.
Slim bouwen door te knippen
Partners Dura Vermeer en Heijmans hebben alles op alles gezet om een snelle bouwtijd te waarborgen. Om eerder te kunnen starten met de realisatie van de nieuwbouw, is het voorlopig ontwerp in logische bouwdelen opgeknipt (kern, gevel en afwerking/inrichting). Hioerdoor liepen de ontwerpfases van verschillende onderdelen door elkaar. Zo konden de heipalen al de grond in, terwijl op andere onderdelen het definitieve ontwerp nog uitgewerkt werd. Ook is een aantal tijdsbesparende keuzes gemaakt, op basis van bewezen bouwkundige technieken. Er is een glijbekisting toegepast voor het realiseren van de betonkern. Voor de afbouw, zowel installatietechnisch als bouwkundig, is zoveel mogelijk geprefabriceerd.
Teamwerk belangrijke succesfactor
Een andere belangrijke succesfactor voor de snelle bouwtijd was het creëren van het teamgevoel en de scherpe focus van betrokkenen (van Dura Vermeer en Heijmans tot partners, leveranciers en onderaannemers) op dat ene doel: het halen van de deadline. Ook de goede samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf droeg bij aan de vlotte bouw, zoals het direct verwerken van feedback van de opdrachtgever in de bouw in plaats van in het ontwerp. Voor het afstemmen van de wensen van de opdrachtgever en om de kans op wijzigingen zo klein mogelijk te houden, zijn voortdurend overlegsessies met de opdrachtgever gehouden. Alle partijen hebben vanaf dag één nauw samengewerkt. De wederzijdse openheid en de afspraak dat partijen elkaar niet zouden verrassen, gaven veel vertrouwen.

fotorechten: Rob Acket

fotorechten: Rob Acket

Fokke van Dijk, architect Rijksvastgoedbedrijf: "Ik moet zeggen, ik ben echt onder de indruk van de manier waarop dit traject tot een heel hoogwaardig eindresultaat heeft geleid. Het is wat mij betreft een goed voorbeeld van waartoe bouwend Nederland in staat is."
Fotorechten: Rob Acket
Fotorechten: Corné Bastiaansen